Menü

Idén ünnepelte 20 éves fennállását az ország egyik legmeghatározóbb alter zenekara, a hiperkarma, ennek apropóján látjuk őket vendégül a Pécsi Estben új időpontban, október 16-án.

A hiperkarma egyértelműen ikonikus szereplője volt a kétezres évek alternatívszcénájának, ez köszönhető első, cím nélküli lemezüknek, amiken olyan legendássá vált dalok szerepeltek, mint a kérdőjel, lidocain vagy dob+basszus. Ezt követte 2003-ban az amondó, mellyel a frontember, Bérczesi Robi méltán a legnagyobb dalszerzők közé avanzsálta magát. Különleges, szabályokat nem követő zenéjének és dalszövegeinek köszönhetően nagy sikerre tettek szert. Ezek után szünet következett a zenekar életében, amiről Robi részletesen beszámolt Én és az ének című önéletrajzi könyvében. 2014 után viszont visszatértek és újabb nagylemezekkel – konyharegény (2014), délibáb (2017) – jelentkeztek, fesztiválhimnuszt írtak és a rádiók is elkezdték játszani a napsütötte rész című dalukat, ami igazi áttörésnek számított a jellemzően underground banda életében. Bérczesi 2018-ban el is nyert az Artisjus – év könnyűzenei szövegíró díját, melyet a 2019-es napsütötte rész című nagylemezének köszönhetően zsebelhetett be.

A 20. születésnapi koncert sorozatuk alatt a közönség hallhatja az azóta, „generációs himnuszokká” vált korai dalokat és az újabb szerzemények is elhangoznak majd. Mi amondóak vagyunk, hogy ezt kár lenne kihagyni.