Menü

A magyar underground aranykorának két kultikus zenekara, az A.E. Bizottság és a Kontroll Csoport dalai szólalnak meg március 4-én a Pécsi Est Caféban, eredeti tagok tolmácsolásában.

Az A.E. Bizottság 1979-ben alakult, tagjai – többek között ef. Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András – a szentendrei Vajda Lajos Stúdió autodidakta képzőművészei közül kerültek ki. Szabadidő-zeneként határozták meg a maguk műfaját és rövidesen a nyolcvanas évek ellenkultúrájának meghatározó zenekarává váltak. A műfaji, művészeti határok áthágásával a Bizottság olyan produktumot hozott létre, amely ellenállt az ideológiailag terhelt hivatalos kánon elvárásainak, és máig hatóan új irányt szabott az alternatív kultúrának. Ef Zámbó István a több mint 30 éve létező ef Zámbó Happy Dead Banddel koncertezik. Most előveszik a régi Bizottság-dalokat, és meglepetésvendégekkel még egyszer előadják azokat.

A Kontroll Csoportot 1980 nyarán Bárdos Deák Ági, Hajnóczy Csaba és Kistamás László alapította, a zenekarhoz később többen csatlakoztak, köztük Müller Péter Iván. A csapat csak 1983-ig létezett, azóta háromszor állt újra össze, legutóbb 2009-ben. „Az együttes rövid idő alatt mindent elért, amit egy lázadó zenekar akkoriban elérhetett: dalaik befészkelték magukat az agyakba, és másolt kazettákon, kiadványokon újabb és újabb generációk ismerték meg ezeket. Bárdos Deák Ági három évtizede az Ági és fiúk frontembere, most ők fogják előadni ezeket a legendás dalokat.

Az A.E. Bizottság slágereit ef Zámbó István és zenekara, a Happy Dead Band tolmácsolásában hallhatjuk, de persze ők is hívnak meglepetésvendégeket, hogy kerek legyen az este.
Bárdos Deák Ági, az egykori Kontroll Csoport énekesnője hosszú évek óta az Ági és Fiúk frontembere. Most ők fogják előadni a legendás Kontroll dalokat meghívott vendégeik segítségével.

„Nem én vagyok”, „A mi agyunk téves”, „Milarepaverzió”, „Jégkrémbalett” – a harmincas-negyvenes-ötevenes korosztály kívülről fújja ezeket a dalokat, a fiataloknak azonban receptre írnánk fel a koncerten való kötelező részvételt, hogy egyszer az életben ők is átélhessék azt, ami néhány generációnak meghatározta az életét Magyarországon.

Március 4-én a Pécsi Est Caféban ez megtörténhet.
Minden ugyanaz lesz másképpen!
Mindenkit várunk szeretettel!